Šale

Vicevi

Šale je slavenska riječ, dok je riječ vic germanizam i vuče korijen od njemačke riječi "Witz". U stvari je riječ potpuno ista, pa sam ovo s korijenom mogao i izostaviti, ali budući da treba malo popuniti prostor, jer šale nisu toliko brojne... Kako je riječ vicevi već jako rasprostranjena po cijelom siteu i po nazivima stranica, odlučio sam da slaveniziram ovu stranicu. Nakon ove male lekcije iz opće kulture, trebao bih prijeći na pisanje sadržaja, ali bih ipak prije toga volio reći da je danas 5. prosinac 2019. godine i da se blagdani približavaju. Već imam dogovoreno par društvenih večeri s kolegama iz ureda, klubom streličara (tamo je moja supruga, pa me je ljubezno pitala da li bih i ja došao - pristao sam, biću sve što hoće) i ostalim prijateljima, udruženjima i društvom iz birtije.

Za Božić sam u inozemstvu, na hladnoći i snijegu. Hajde, kada vas baš toliko interesira, otkriti ću vam moju destinaciju: Rusija, europski dio. U Sibiru bi mi ipak bilo prehladno.

Dva čovjek se frontalno sudare u jednom trgovačkom centru.
- Pardon!
- Ma ne, oprostite vi; ja nisam dobro gledao.
- Gdje idete tako brzo, kao muha bez glave.
- Znate, tražim moju suprugu. Ne znam gdje je završila.
- Ma nemojte mi reći. I ja tražim moju.
- Koja slučajnost. A kakva je vaša supruga?
- Visoke je metar i 73 centimetra, prirodna plavuša s kosom do ramena, lijepi par nogu, tanak struk, srednje velike grudi ali dobro držeće... A kakva je vaša?
- Nema veze... idemo tražiti vašu.


Jedan gospodin vidi jednu mladu djevojku na ulici, ispred jednog izloga s kupaćim kostimima, priđe joj i kaže:
- Kada vas vidi da se ovako smiješite, dođe mi volja da vas pozovem kod mene.
- Ma kako si dozvoljavate da tako nešto uopće pomislite. Vi ste neodgojeni.
- Ne gospođice, ja sam zubar.


Poručnik uđe u učionicu gdje novi vojnici, inženjerska jedinica, slušaju teoretsko predavanje o korištenju mina i eksploziva. Obraća se vojnicima:
- Neka podignu ruku oni koji imaju određenu glazbenu kulturu.
Pet vojnika s entuzijazmom podignu ruku. Poručnik će opet:
- Odlično, svaka čast! Dođite sa mnom u magazin; treba pomaknuti jedan klavir u salu za priredbe.


Jedan policajac uđe u željezaru i zatraži pola metra željezne žice. Prodavač mu izmjeri traženu dužinu, izvaže ne vazi i naplati mu račun od 3 kune. Bio je znatiželjan što će policajac s tim komadićem žice pa ga upita:
- Gospodine policajac, ne bih se htio nametati, ali sam znatiželjan za što vam treba ovaj komadić žice. Možete li mi reći?
- Vjerojatno vam ne bih trebao reći za što mi treba, ali budući da ste bili vrlo ljubezni sa mnom i simpatičan ste čovjek, evo razloga.
Pokaže prstom kroz izlog radnje:
- Vidite policijski auto, moj, ispred radnje? Na žalost, kada sam izišao, zatvorio sam automatski vrata a ključevi su ostali u bravi na volanu. Sa žicom, kroz otvor koji je ostao pri vrhu prozora jer staklo nije do kraja zatvoreno, mislim provući žicu na kojoj ću napraviti kukicu. S tom kukicom bih treba zakačiti osigurač za zatvaranje na vratima, podići ga i tako otvoriti vrata.
Prodavač se zahvali na informaciji i pozdravi policajca. Pozdravi i policajac i uputi se prema kolima. Izvuče žicu, oblikuje je prema onome što je mislio da je najbolje, zavuče je kroz otvor na prozoru i počne pokušavati da zakači osigurač, ali posao ne ide baš najbolje. U međuvremenu je prodavač, koji je s pažnjom promatrao što se događa, pozvao svog brata koji radi u magazinu željezare. Obojica gledaju kroz izlog prema policajcu i svako toliko prasnu u smijeh. S gornjeg kata se spusti supruga prodavača i vidi njih dvojicu kako se luđački smiju. Upita ih:
- Čemu se tako slatko smijete?
Suprug će:
- Vidiš li onog policajca koji sa željeznom žicom, koju je ovdje kod nas kupio, pokušava osloboditi osigurač i otvoriti vrata od auta?
- I što s tim? Ne vidim što je tu smiješno. Čini mi se da radi pravu stvar.
- Jeste najdraža, imaš pravo, ali možda bi mu bilo lakše da zamoli kolegu koji sjedi u auto da mu otvori vrata.


Marko sretne prijatelja koji živi u susjednom bloku. Prijatelj šeta kroz park sa svojim psom. Marko mu kaže:
- Bok stari! Što se je dogodilo tvom psu? Vidim da si mu odrezao rep.
- Ma pas je u redu, nije mu ništa. To je zbog moje punice. Dolazi kod nas na par dana preko vikenda.
- Oprosti, nije mi ništa jasno. Dolazi tvoja punica, a ti si odrezao psu rep. Kakve to veze ime, jedno s drugim.
- Ne želim da moja punica pomisli da je pas sretan što je vidi.


Doktor se obraća jednom jako debelom pacijentu:
- Vaša težina je postala prekomjerna i počinje me zabrinjavati zbog vašeg općeg zdravlja. Ovako ćemo: svaki dan trebate prohodati 10 km i za godinu dana ćete dostići vašu idealnu težinu.
Nakon godinu dana, pacijent telefonira doktoru:
- Doktore, uspio sam izgubiti na težini i sada sam baš kako treba, ali imam jedan problem...
- U čemu je problem?
- Nalazim se na 3650 kilometara od kuće.


Vicevi Naslovnica | Sljedeća Zbirka viceva