Zbirka viceva

Vicevi

Jedna žena traži nešto po dnevnom boravku. Nakon pola sata, vidljivo nervozna, obraća se svom suprugu koji čita novine:
- Dragi, da li si vidio moju knjigu?
- Koji je naslov?
- "Kako doživjeti stotu"
- Ah da, sada se sjećam. Jučer sam je bacio u smeće.
- Ali zašto?
- Tvoja majka ju je počela čitati.


U operacijskoj sali, u toku priprema za interventni zahvat, pacijent pita:
- Doktore, hoće li me zaista operirati student?
- Da.
- Što ako operacija ne uspije?
- Jednostavno, neće položiti ispit.


Nalazimo se u srednjem vijeku, u malom selu nedaleko od Zagreba. Seoski poglavara je pozvan na razgovor kod grofa, feudalnog gospodara toga kraja. Nakon sastanka, seoski poglavar sazove sve stanovnike sela na trg ispred crkve.
- Suseljani, upravo sam se vratio od grofa i nažalost imam dvije loše vijesti. Prva je da grof priziva pravo na prvu bračnu noć.
Iz mase ljudi se čuje žagor i komentari ogorčenja. Začuje se glas jednog od seljaka:
- Nije moguće! Pa grof je homoseksualac.
Seoski poglavar:
- Tako smo došli do druge loše vijesti.


U srednjoj Africi, pred kraj 19. stoljeća, srušio se je avion dvomotorac i pao u džunglu. Dva člana posade, pilot i kopilot su poginuli, a jedini putnik, odnosno putnica je preživjela. Bila je samo lakše ozlijeđena i uz par posjekotina koje nisu pretjerano krvarile, imala je dosta modrica od udaraca koje je dobila za vrijeme rušenja aviona. Nakon što je došla sebi i shvatila što se je dogodilo, izašla je iz olupine i neodlučno gledala oko sebe ne znajući što da radi. Odjednom se oko nje počnu njihati grane i ona se nađe opkoljena od jednog plemena gorila. Počeli su joj se približavati, a na licima im nije bio izražen prijateljski stav. Iznenada, jedan nepoznati, divlji krik se prolomi džunglom i ispred nje se spusti jedno ljudsko biće, polugolo, koje se držalo za lijanu jednog drveta. Oštro pogleda majmune koji se tiho i bez protestiranja povuku u džunglu. Bio je to Tarzan. Jane je bila spašena.

Tarzan ju je otpratio do svoje kuće na drvetu, očistio joj posjekotine i na njih položio neke trave koje je prije toga prožvakao. Odmah je osjetila olakšanje. Nakon što je završio da joj vida rane, dao joj je da jede voće i pije hladnu izvorsku vodu. Prošla su dva dana i ona se odlično fizički osjećala i počela je i zaboravljati šok koji je preživjela. Uspijevala je nekako komunicirati s Tarzanom koji se poznavao par ljudskih riječi. Tarzan joj se dopao. Prije svega joj je spasio život, a uz to je bio fantastično građen: njegovi mišići su bili izraženi na preplanuloj koži i izgledao je kao neki grčki bog. Boravak u ovakvoj iskonskoj prirodi i toplina džungle su počeli buditi neke njene instinkte. Tako upita Tarzana da li on vodi ljubav. On nije odmah shvatio, ali mu je uz puno gestikuliranja uspjela nekako objasniti na što je mislila. Kralj džungle joj reče da vodi ljubav, a ona ga upita kako:
- Tarzan pronaći drvo s rupom, staviti onu stvar u rupu i mrdati naprijed – nazad. Puno dobro!
- Tarzane, ma ljubav se ne vodi tako. Za to ti treba žena, kao što sam ja. Sada ću ti ja pokazati.

Ona legne ispred njega, zadigne suknju ispod koje nije ništa imala i raširi noge. Pokaže prstom Tarzanu na njenu žensku stvar i objasni mu da ga tamo treba staviti. Tarzan s čuđenjem gleda, naginje glavu prvo lijevo, pa onda desno i na kraju je jako udari s nogom po onoj stvari. Jane kriknu i presavinu se od bolova. Nastavila je sa stenjanjem i proklinjanjem sljedećih 5 minuta i na kraju, kada je uspjela doći do glasa, kaže Tarzanu:
- Pa ti nisi normalan! Zašto si me tamo udario?
- Tarzan kontrolirati prvo da nema vjeverica.


- Mužu moj, naš susjed, svako jutro kada izlazi iz kuće i ide na posao, poljubi svoju ženu. Zašto ti to nikada ne radiš?
- Najdraža moja, pa ja tu gospođu uopće niti ne poznajem.


Čovjek putuje kroz Hrvatsku u svom autu. Krenuo je rano ujutro i nakon gotovo 7 sati vožnje odluči da je vrijeme da se zaustavi i odmori. Parkira auto ispod jednog velikog kestena, u jednom malom zaseoku. Nakon što je protegao noge, uputi se u gostionicu i tamo ruča. Kada je već u ovom malom mjestašcu, odluči da provjeri da li ima nešto zanimljivo za vidjeti i upita vlasnika gostionice koji mu je upravo donio kavu:
- Da li kod vas u mjestu imate kakvu turističku atrakciju?
- Imali smo je do nedavno, ali se je prije par mjeseci udala.


Nakon teške svađe, treće ovaj tjedan, u vezi s tim tko je gazda u kući, supruga i ja sjedimo na kauču u dnevnom boravku. Sjedimo u tišini, a atmosfera je tmurna. Ja je pitam:
- Mogu li da gledam televizor?
- Možeš, ali nemoj da ga upališ.


Vicevi Naslovnica | Sljedeća U Raju