Vicevi o Staljinu

Prvo da predstavimo našeg junaka mlađim čitateljima koji ne poznaju tako dobro povijest jer na žalost naše obrazovanje svakim danom sve više nazaduje. Staljin je bio predsjednik Sovjetskog Saveza u periodu prije, za vrijeme i poslije Drugog svjetskog rata. Generalno je definiran kao diktator, i puno podataka iz vremena njegove vladavine potvrđuje tu tezu. Iako je bio jedan od glavnih svjetskih vođa u tom periodu, što je logično videći veličinu i moć Sovjetskog Saveza, nije baš smatran jako inteligentnom osobom, pa su tako vicevi u kojima je on glavni protagonist bili svojedobno jako popularni. Evo nekoliko od onih koji se još nalaze u mojoj memoriji. Na žalost, gledajući naše današnje političare, mnogi od njih bi se mogli prepričati promijenivši ime glavnog junaka.

Vicevi
Početna stranica

Staljin

Staljin je u lovu jednom močvarnom području na jugu Rusije. Močvara je masovno stanište divljih gusaka. Nakon očekivanja, konačno željeni trenutak: jato divljih gusaka poleti, Staljin podigne svoju sačmaricu i opali. Ne uspije pogoditi niti jednu, jedinu. Jedan njegov pomoćnik, da bi bio siguran da ga Staljin čuje, glasno kaže:
- Ovo je nevjerojatno: mrtve su, a lete.


Staljin je u posjetu jednom kolhozu gdje se uzgaja pšenica. Nakon svečanog prijema i obilnog ručka, lokalno rukovodstvo ga vodi na polje da vidi kako se radi. U toku je žetva. Gleda Staljin i trese glavom:
- Drugovi, ovo je jako neproduktivno. Gledajte kosce: u jednom smjeru kose, ali u drugom smjeru imaju prazan hod. Treba im staviti kosu i na drugu stranu i tako će u oba smjera rezati stabljike žita.
Rečeno, učinjeno. Drugi dan lokalni komesar ponosno pokazuje kako su sada kosci dvostruko produktivniji. Staljin u prvom trenutku zadovoljno gleda, ali mu se zatim pogled namršti.
- Košenje je sada u redu, ali gledam ove žene koje idu za koscima i grabljama skupljaju sijeno. Koscima treba u stražnjicu utaknuti grablje i tako će sami skupljati ono što pokose. Tako će žene biti oslobođene za druge poslove.
Treći dan žetve. Svi imaju duplu kosu i grablje sa stražnje strane. Jedan kosac kaže drugome.
- Otkopčale su ti se hlače i visi ti vani.
- Koga briga.
- Ali vidjet će ti ga drug Staljin.
- Pa što onda, i on ga ima.
- Objesit će ti na njega petrolejku pa ćeš morati raditi i treću smjenu.


Održava se 34. kongres Centralnog komiteta komunističke partije Sovjetskog Saveza. Za govornicom, sa svojim prepoznatljivim brkovima, je drug Staljin. Drži dugački govor o uspjesima partije u proteklom periodu i planovima za sljedeću petoljetku. Njegov govor traje satima. U dvorani je prisutno vise od tisuću delegata iz cijele zemlje. U jednom trenutku netko kihne. Staljin prestane govoriti, pogleda po sali i upita:
- Ko kihnjot?
Potpuni tajac. U strahu od predsjednika svi su se stisnuli da budu manje uočljivi. Staljin ponovi pitanje:
- Ko kihnjot?
Zagrobna tišina, nitko ne odgovara. Nakon 2 minute Staljin donosi odluku:
- Prvi red streljot!
U dvoranu ulazi četa vojnika, na silu izvode van sve one koji su sjedili u prvom redu i nakon par minuta začuje se jednoličan zvuk mnogih pušaka. Predsjednik ponavlja upit:
- Ko kihnjot?
Nitko ne odgovara i dolazi nova naredba:
- Drugi red streljot!
Procedura s vojnicima koji izvode predstavnike iz drugog reda napolje i strijeljaju ih se ponavlja, kao i isto pitanje:
- Ko kihnjot?
Jedan delegat iz petog reda je konačno shvatio da nema načina da se izbjegne najgore i da je bolje da odmah prizna. Podigne se i ponizno izjavi:
- Ja kihnjot!
- Nazdravljot! - odgovori mu Staljin i nastavi s govorom.