Vicevi o Staljinu

Prvo da predstavimo našeg junaka mlađim čitateljima koji ne poznaju tako dobro povijest jer na žalost naše obrazovanje svakim danom sve više nazaduje. Staljin je bio predsjednik Sovjetskog Saveza u periodu prije, za vrijeme i poslije Drugog svjetskog rata. Generalno je definiran kao diktator, i puno podataka iz vremena njegove vladavine potvrđuje tu tezu. Iako je bio jedan od glavnih svjetskih vođa u tom periodu, što je logično videći veličinu i moć Sovjetskog Saveza, nije baš smatran jako inteligentnom osobom, pa su tako vicevi u kojima je on glavni protagonist bili svojedobno jako popularni. Evo nekoliko od onih koji se još nalaze u mojoj memoriji.

Vicevi
Početna stranica

Održava se 34. kongres Centralnog komiteta komunističke partije Sovjetskog Saveza. Za govornicom, sa svojim prepoznatljivim brkovima, je drug Staljin. Drži dugački govor o uspjesima partije u proteklom periodu i planovima za slijedeću petoljetku. Njegov govor traje satima. U dvorani je prisutno vise od tisuću delegata iz cijele zemlje. U jednom trenutku netko kihne. Staljin prestane govoriti, pogleda po sali i upita:
- Ko kihnjot?
Potpuni tajac. U strahu od predsjednika svi su se stisnuli da budu manje uočljivi. Staljin ponovi pitanje:
- Ko kihnjot?
Zagrobna tišina, nitko ne odgovara. Nakon 2 minute Staljin donosi odluku:
- Prvi red streljot!
U dvoranu ulazi četa vojnika, na silu izvode van sve one koji su sjedili u prvom redu i nakon par minuta začuje se jednoličan zvuk mnogih pušaka. Predsjednik ponavlja upit:
- Ko kihnjot?
Nitko ne odgovara i dolazi nova naredba:
- Drugi red streljot!
Procedura s vojnicima koji izvode predstavnike iz drugog reda napolje i streljaju ih se ponavlja, kao i isto pitanje:
- Ko kihnjot?
Jedan delegat iz petog reda je konačno shvatio da nema načina da se izbjegne najgore i da je bolje da odmah prizna. Podigne se i ponizno izjavi:
- Ja kihnjot!
- Nazdravljot! - odgovori mu Staljin i nastavi s govorom.Staljin