Fata i Mujica - najbolji vicevi

Vicevi

Odjeljak s vicevima o Muji i Hasi je postao predugačak za moj ukus. Bilo je tamo preko 1600 riječi, više od 20 viceva. Ne volim prenatrpane stvari, pogotovo danas kada se jako koriste pametni mobiteli. Ekran je uzak i treba puno prelistavati da bi se došlo do onoga što je na dnu. Tako su Fata i Mujica dobili svoj posebni dio. Nisu baš uvijek glavni aktori, ali se često spominju kao objekt šale. Dođu nekako kao privjesak, kao poštapalica za Muju i Hasu, kada treba napraviti neku psinu. Kako ja uvijek imam veliko poštovanje prema glumcima iz serije B, bez njih filma, koliko god je dobar, ne bi ni bilo, odlučio sam odati počast Fati i Mujici, već i samo zbog toga što moraju podnositi Muju.
U školi učiteljica traži od djece da kažu koje životinje imaju u kući. Odgovori su raznoliki:
- Ja imam jednog malog mačića.
- Imamo dva psa koji imaju kućicu u našem dvorištu.
- Imam ribu u mom akvariju.
- ...
Na redu je mali Mujica.
- Onda Mujice, koju životinju ti imaš kod kuće?
- Imamo kokicu u zamrzivaču.


Vratio se Mujo kući pijan. Stoji ispred ulaznih vrata i pokušava ugurati ključ u bravu. Nakon nekoliko pokušaja, konačnu mu to uspije. Malo više vremena je izgubio kod zaključavanja ulaznih vrata. Zatim je uspio skinuti kaput i objesiti ga na vješalicu, ali je kaput odmah skliznuo na pod. Tamo ga je i ostavio. Morao je sjesti da bi skinuo cipele i navukao papuče. Krenuo je prema kuhinji. Nadao se da je ono svjetlo koje je tamo gorjelo Fata zaboravila ugasite, ali... Otvorio je oronula drvena vrata od kuhinje i ugledao Fatu. Sjedila je za stolom, pušila i pila kavu iako je ponoć odavno prošla. Gledala ga je bez ikakvog izraza na licu, a zatim je krenula:
- Bitango jedna! Nema dana da se ne smucaš. Opet s onim tvojim društvom. Ne znaš koji je gori. Svi propalice kao i ti, pravi zgubidani. Ponoć je odavno prošla i ti se usuđuješ pojaviti ovako pijan k'o letva. Treb'o si ostati spavati na cesti kako to rade pravi pijanci...
- Dosta Fato, ne mogu više stajati! Pa zar mi nije dovoljna kazna to što tebe vidim duplo?


Uhvati Mujo malog Mujicu kako puši i drži mu prediku:
- Mujice sine, tek si četvrti razred osnovne škole, a već pušiš.
- Pa tata i ti si pušio u četvrtom osnovne.
- Jesam sine, ali sam imao 18 godina!


Mujo zgrnuo pare radeći u Njemačkoj, pa kad se vratio u Bosnu odlučio da napravi najbolju i najluksuzniju kuću u selu. Posjeti ga Haso i divi se kući. Izađu napolje, a tamo tri bazena. Gleda jedan, umoči ruku u vodu i vidi da je topla. Opet pipne vodu kod drugog bazena, a tamo voda hladna. Dođe do trećega, kad tamo nema vode. Upita Muju:
- Pa Mujo, zašto u ovom bazenu nema vode?
- Ovaj bazen je za moju Fatu. Znaš, ona ne zna plivati.


- Mujo, vidio sam te jučer u centru grada kako šetaš s Fatom i kako je držiš za ruku. Izgleda da je još uvijek puno voliš.
- E moj Haso, ako je ne držim za ruku ulazi u dućane i sve potroši.


Mujo pokušava nagovoriti Fatu da se dole obrije. To bi učinilo njihov intimni život bogatijim i raznovrsnijim. Fata mu odgovara:
- Ne budali Mujo, pa cijelo selo bi mi se smijalo.


Fata je još bila jako mlada, negdje oko 15 godina, kada je upoznala Muju. Nakon par dana što su se upoznali, Mujo je pozove na prvi sastanak u park. Fata, prije nego što će otići u park na spoj ispriča mami gdje i zašto ide. Kada se našla u parku s Mujom, sjeli su na klupu i Fata mu kaže:
- Mujo, odmah da te upozorim: mama mi je rekla da na sve ono što me budeš pitao odgovorim "ne".
- Fato, a jel' ti mrsko da ti zavučem ruku u gaćice.


Dođe Haso kod Muje i nađe ga kako u kadi kupa malog Mujicu. S jednom rukom drži Mujicu za uho, a s drugom ga pere. Haso pita Muju:
- Haso, a što maloga držiš za uho?
- 'Ajde ti stavi ruku u ovako vruću vodu.


Mujo kaže Fati:
- Daj mi one čarape za golf!
- A koje su ti to?
- One s devet rupa.


U sred noći probudi Mujo Fatu:
- Fato, u WC-u imamo duhove!
- Ma kakve duhove, Mujo?
- Kada sam ušao, svjetlo se samo upalilo, a kada sam izašao, samo se i ugasilo.
- O Mujo, opet si pišao u frižider.

Vicevi u kojim su Mujo i Haso glavni protagonisti


Vicevi Naslovnica | Sljedeća Veze